22. studenoga 2016.

Krater kocke



Jednostavan, dekorativan i najvažnije jako fini kolačić! Sastoji se od pjenastog biskvita i kreme od pudinga koja dobro nadopunjuje biskvit, i još s preljevom od kiselog vrhnja koji zaokružuje sve okuse u jednu odličnu kombinaciju. U nekim verzijama ovog kolača biskvit je tamni a krema bijela, ja sam to obrnula iz jednostavnog razloga jer više volim čokoladnu kremu :) Ako želite isprobajte, brzo je i garantirano dobro!

krema
  • 1 puding od čokolade
  • 1/2 l mijeka
  • 4 žlice šećera

biskvit
  • 5 jaja
  • 20 dkg šećera
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl tople vode
  • korica od 1/2 limuna
  • 25 dkg oštrog brašna
  • 1/2 praška za pecivo

preljev
  • 1 čašica kiselog vrhnja + 1 dcl slatkog vrhnja (ili 2 čašice kiselog vrhnja)
  • 2 vanili šećera
  • 3 žlica šećera (+ po okusu)


Prvo skuhati puding u mlijeku sa šećerom, prema uputi na vrećici.
Ostaviti da se ohladi.
Za biskvit umutiti pjenasto žumanjke sa šećerom, umiješati ulje i toplu vodu, te naribati malo korice limuna.
Umiješati brašno s praškom za pecivo.
Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješati u smjesu.
Smjesu izliti u namašteni i pobrašnjeni kalup (vel.20 x 34 cm).
Na površinu smjese žlicom rasporediti hrpice ohlađenog pudinga.
Staviti kolač u vruću pećnicu na 180 C i peći oko 30 miuta.
U međuvremenu pomiješati sastojke za preljev.
Vrući kolač premazati s preljevom i zapeći još oko 10 minuta.
Kolač ohladiti i rezati na kocke.





cookandplay

Broj komentara: 8:

  1. Ovo bi probala, možete napisati veličinu kalupa?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može naravno, dodati ću gore u recept.

      Izbriši
  2. Odličan kolač, obožavam ga!

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijepo izgleda, ali obzirom da ne koristim mlijeko naručio bih duplu porciju onog sa chia iz prošlog posta, ali šteta što ga nema u marketima. (Ali to ne znači da neću sam probati napraviti, obično u DM-u imaju dobre sastojke.)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uvijek je bolje domaće, samo ubaciš sjemenke u neko mlijeko koje koristiš, možeš dodati malo vanilije za bolji okus ili meda, promiješaš i ostaviš u frižideru dok se ne zgusne. Serviraš s voćem ili orašastim plodovima i voila! :)

      Izbriši
  4. A muse bouche, carpe diem, joie de vivre, naravno i voila!

    OdgovoriIzbriši