2. studenoga 2016.

Pečeni kesteni (iz pećnice)




Nekoć davno, ali po sjećanju vrlo blisko, imali smo svoje dvorište sa dvije kruške Viljamovke i jednom breskvom koju je mama onak na košticu posadila... a ona se dobro primila, narasla i davala velike sočne plodove. U našem dvorištu imali smo i kestene. Ali ne stabla, već gotove pečene plodove na dohvat ruke. Ne, nije to bila neka zemlja čuda, niti su nam pečeni kesteni padali s neba.


Bila sam tad malena djevojčica, ali mirisi djetinjstva i neki ljudi ostavili su neizbrisiv trag u mom sjećanju. Jedan od takvih ljudi bio je i on; korpulentan, crnomanjasti čovjek, jakih i čađavih ruku od vrućih kestena, čovjek dobrodušnog lica, rodom iz Makedonije. Naš Kestenjar.
U Zagrebu je zarađivao za kruh pekući i prodavajući kokice i kestene u malom kiosku smještenom uz ogradu našeg dvorišta. Cijelu jesen, pa do dugo u zimu, iz njegovog se kioska širio zamamni miris jeseni, miris vrućih pečenih kostanja.
Radio je od ranog jutra do kasno navečer, ne znam koliko mu je bilo teško, ali posao mu je išao dobro i on je izgledao zadovoljno. Kiosk je bio baš na putu prema kinu, a kad se išlo u kino obavezno se kupovala takozvana zanimacija (kikiriki, kokice, koštice), dok se u jesen i zimu sladilo kestenima i grijalo hladne ruke.


Vis-a-vis naše kuće, pa i njegovog kioska, bio je lijepi veliki park u kojem smo se mi klinci ponekad igrali. Kažem ponekad, jer nije bilo lako dobiti dozvolu od mame za samostalni odlazak u park, s obzirom da je iznad parka bila ulica i tramvajska pruga. No, tu je uvijek bio naš Kestenjar, koji je iz svog kioska krajičkom oka pazio da ne bi koje dijete istrčalo na cestu. Danas još uvijek postoji taj park, ali već dugo nema naše kuće, ni dvorišta, ni kioska na uglu... Kesteni više ne mirišu kao nekad.


Kesteni iz pećnice
  • kesteni (oko 1 kg)
  • malo soli
  • žlica šećera
Nožićem zarezati liniju kroz koru kestena po sredini njegove oble strane.
Zarezane kestene odmah stavljati u lonac s hladnom vodom.
Vodu s kestenima posoliti, dodati žlicu šećera i zakuhati.
Ostaviti da kratko proključa (1-2 min), zatim ocijediti.
U međuvremenu uključiti pećnicu na 220 C.
Prebaciti kestene u plitki protvan od pećnice.
Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 15-20 min.
Pečene kestene prebaciti u posudu i dobro pokriti krpom.
Neka stoje pod krpom oko 15 minuta, zatim uživati u ovoj blagodati jeseni!




cookandplay

4 komentara:

  1. Hvala! Hvala! Hvala! Za recept. Obožavam pečeno kestenje, ali nikad mi ne ispadne kako treba. Ovo sa kuvanjem liči da je baš dobra fora. I hvala za priču-vremeplov u neka mirnija vremena. A slike su fantastične.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Kata, hvala puno na posjeti i lijepim riječima. Probaj, ispadnu fino pečeni kao sa žara, samo ne budu onak čađavi :)

      Izbriši
  2. I ja se zahvaljujem na odličnom receptu. Za vikend smo ih dvaput pekli! Srdačan pozdrav od Jadranke Banek

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Jadranka, puno hvala na javljanju, baš me veseli da ste uživali. Srdačan pozdrav!

      Izbriši