7. siječnja 2017.

Galette des rois (Kraljevski kolač)



Danas sam se malo zaputila u Francusku. Na žalost ne doslovno, ali je bar dijelić Francuske zamirišao u mojoj kuhinji. Odlučila sam napraviti "Galette des rois" ili Kraljevski kolač, u kojem francuzi tradicionalno uživaju uoči blagdana Sveta Tri Kralja (koji je upravo danas) pa sve do fašničkog utorka.



Prema običaju "Galette des rois" sadrži u sebi simpatični detalj koji može biti i povod za zgodnu igricu. Naime, u kremu se sakrije zrno graha ili mala porculanska figurica (feve) a pečeni kolač se ukrasi papirnatom krunom. Onaj koga u šniti kolača dospije figurica njega se okrunjuje, te toga dana može biti kralj ili kraljica!:)


recept
  • 100 gr putra sobne temperature
  • 100 gr šećera 
  • 1 veliko jaje
  • 1 žlica ruma ili konjaka 
  • 100 gr mljevenih badema  
  • 1 smrznuto lisnato tijesto (400-500 gr) 
  • 1 žumanjak za premazivanje

Pjenasto umutiti putar sa šećerom, zatim umiksati jaje, te dodati rum ili konjak.
Kuhačom umiješati mljevene bademe. Ja sam stavila neoguljene bademe, ako želite da krema bude svijetlo žuta upotrijebite oguljene bademe.

Plitki pleh od pećnice prekriti papirom za pečenje.
Lisnato tijesto razvaljati, te s pomoću okruglog kalupa izrezati dva kruga.
Na pripremljeni pleh položiti jedan krug tijesta.
Premazati tijesto kremom, ostaviti na rubovima kruga prazno oko 1 cm.
Prekriti drugim krugom tijesta, rubove uokolo dobro zatvoriti.
Zatim po tijestu lagano zarezati linije kao zakrivljene zrake sunca, krenuvši od sredine kruga prema van. Linije rezati samo površinski, po mogućnosti da rezovi ne dođu do file.

Žumanjak izmiješati s nekoliko kapi vode i s pomoću kista premazati galetu.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 200 C i peći oko 10 minuta, zatim smanjiti na 180 C i peći još oko 20 minuta ili dok se kora fino ne zazlati.
Poslužiti toplo ili hladno.






cookandplay