22. lipnja 2017.

Pita s višnjama


Stigle su nam višnje! A stigla i ja nakon duže pauze. Zaslužila sam malo odmora, makar se nisam nimalo odmarala.
Krenimo mi na receptek. Ova pita je jedan dobar način kako iskoristiti svježe višnje u finom kolaču, i najvažnije za vruće ljetne dane - skroz jednostavnom i brzom kolaču. Uživajte!

tijesto
  • 200 gr brašna
  • 100 gr putra
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • 1 veliko jaje

U brašno utrljati putar narezan na listiće, umiješati sol i šećer, dodati jaje te lagano i brzo umijesiti prhko tijesto.
Radnu površinu pobrašniti, razvaljati tijesto na veličinu okruglog kalupa za pite.
Kalup obložiti masnim papirom.
Tijesto položiti u kalup, mjestimično popikati vilicom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 C. Peći oko 25 minuta, tj dok ne poprimi malo bojice.

Pripremiti nadjev:
  • 1/2 kg svježih višanja
  • 4 žlice smeđeg šećera ili po ukusu
  • 3,5 dcl vode
  • 1 puding od vanilije
  • 1 vanili šećer
  • 2 žlice ruma

Višnje očistiti od koštica.
Staviti višnje u posudu, dodati šećer i 3 dcl vode i pustiti da prokuha.
Puding u prahu dodati u otprilike 1/2 dcl vode i dobro izmiješati.
Višnje kuhati nekoliko minuta, zatim umiješati puding, vanili šećer i rum.
Promiješati i čim se smjesa zgusne maknuti s vatre.
Izliti preko pečenog tijesta.

Ostaviti da se pita ohladi.
Mi nismo dugo izdržali;))






cookandplay

2 komentara: